Clinica SC Chiajna Medical Center SRL, cu sediul social în Ilfov, loc. Chiajna, str. Răsăritului, nr 7, cod unic de înregistrare 25189968, înregistrată la Registrul Comerţului cu nr. J23/466/2009, reprezentată prin Dr. Baican Mihai, în calitate de Director General, anunţă lansarea competiţiei pentru finanţarea unui grant de cercetare ştiinţifică cu relevanță specifică în domeniul științei antrenamentului fizic și medicinei sportive, la nivelul sportului de performanță.
Prezentare generală
Metodica contemporană a sportului de performanță s-a dezvoltat semnificativ în ultimele două decenii, punând accentul pe antrenamente intensive, eficiente și bine structurate. În contextul cerințelor crescânde de sănătate și performanță ale sportivilor, devine esențială o abordare științifică și metodologică a antrenamentului sportiv, considerat o sferă de manifestare a excelenței umane.
Tema de cercetare propusă urmărește să exploreze particularitățile adaptării organismului tinerilor fotbaliști la efortul fizic, motric și psihic, în vederea optimizării procesului de pregătire sportivă. Această abordare implică măsurarea și analizarea indicilor fiziologici, motrici și psihologici specifici, cu scopul de a dezvolta un cadru eficient pentru creșterea performanței sportive a tinerilor fotbaliști.
Adaptarea principiilor de antrenament pe baza unor indicatori specifici (cardiovasculare, neuromusculare și psihologice) va contribui la îmbunătățirea cunoștințelor și teoriilor necesare optimizării performanței, a eficienței în competiții și a recuperării sportivilor. Această cercetare se bazează pe o abordare interdisciplinară, combinând metode științifice din domenii precum medicina sportivă, psihologia și antrenamentul sportiv, cu o viziune transdisciplinară ce implică experți din mediul academic, medical și sportiv.
REGULAMENT COMPETIȚIE – GRANT CERCETARE ÎN DOMENIUL MEDICINEI SPORTIVE
Scop
Scopul acestui proiect este de a susține și stimula activitatea de cercetare științifică multi-, inter- și transdisciplinară în vederea obținerii de rezultate inovative și competitive la nivel național și internațional în domeniul sportului de performanță. Proiectul se concentrează pe îmbunătățirea capacității funcționale a organismului tinerilor fotbaliști, adaptând metodologia de antrenament în funcție de specificul efortului fizic, motric și psihic. Prin aceste cercetări, se dorește crearea unui cadru solid pentru optimizarea pregătirii sportive și dezvoltarea unor strategii eficiente de creștere a performanței.
Obiective
- Promovarea cercetării în domeniul medical sportiv pentru obținerea de rezultate aplicabile, prin adaptarea principiilor de antrenament general și specific la nevoile tinerilor fotbaliști, bazându-se pe analiza și corelarea parametrilor medicali ai efortului fizic, motric și psihic.
- Evaluarea nivelului de pregătire sportivă prin monitorizarea parametrilor fiziologici și identificarea posibilelor depășiri ale limitelor de funcționalitate a organismului, pentru a asigura un echilibru optim între efort și recuperare.
- Studierea unor noi metode de optimizare a performanței tinerilor fotbaliști prin îmbunătățirea parametrilor cardiovasculari, neuromusculari și psihologici, astfel încât adaptarea la efortul fizic, motric și psihic să fie eficientă și durabilă.
Competiţia va fi lansată pe site-ul clinicii.
Calendarul competiţiei
- Lansarea competiției: 18.11.2024
- Perioada competiţiei: 18 – 24.11.2024
- Ultima zi pentru depunerea aplicaţiilor: 24.11.2024, ora 18.00
- Verificarea eligibilităţii şi evaluarea aplicaţiilor: 25 – 28.11.2024
- Afişarea rezultatelor evaluării aplicaţiilor: 29.11.2024
- Depunerea de contestaţii: 30.11.2024 până la ora 12.00
- Validarea rezultatelor competiţiei şi comunicarea rezultatelor 2.12.2024, după ora 12.00
- Semnarea contractului: 3 – 4.12.2024
Desfăşurarea grantului – durata grantului este de 24 luni, cu posibilitatea de prelungire în cazuri excepţionale, până la maximum 12 luni, pentru îndeplinirea criteriului minim de performanţă, fără finanţare suplimentară.
Tema cercetării:
PARTICULARITĂȚILE ADAPTĂRII ORGANISMULUI TINERILOR FOTBALIȘTI LA EFORTUL FIZIC, MOTRIC ȘI PSIHIC ÎN PROCESUL PREGĂTIRII SPORTIVE
Condiţii de eligibilitate
1. Condiţii de eligibilitate a proiectului
- obiectivele proiectului trebuie să respecte tema generală de cercetare menţionată în regulament;
- proiectul trebuie să se bazeze pe investigații fiziologice și psihologice ale tinerilor fotbaliști, completând metodologia de antrenament sportiv prin monitorizarea și evaluarea adaptărilor la efort.
2. Condiţii de eligibilitate a directorului de proiect
- să aibă grad didactic (profesor/conferetiar) în domeniul Știința Sportului și Educației fizice, cu experiență în sportul de mare performanță;
- sa aibă experiență de manager (funcție de conducere) cel puțin 3 ani;
- să aibă competenţă profesională dovedită prin deţinerea titlului de doctor în educație fizică și sport de peste 10 ani;
- să aibă minim 3 articole de specialitate în conferințe recunoscute ISI, Thomson
- să aibă publicate cel puţin 10 articole de cercetare ştiinţifica în domeniu
- să facă parte dintr-o structură sportivă recunoscută.
Echipa de cercetare multidisciplinară trebuie să fie constituită din:
- coordonator partener, să aibă studii superioare în domeniul Știința Sportului și Educației Fizice / medicină sportivă, să aibă cel puţin 2 publicaţii științifice, în domeniu;
- membrii echipei – maxim 10: cel puţin unul să fie medic cu specializarea medicină sportivă, un membru chimist sau biochimist, un profesor antrenor cu specializarea jocuri sportive, un psiholog cu experiență în sportul de performanță.
Membrii echipei de proiect trebuie să aibă experienţă în domeniu, dovedită prin CV/ lista de publicații.
Dosarul de propunere a proiectului trebuie să includă dovezile pentru existenţa:
- apariţiei lucrărilor cu tematica interdisciplinară în domeniul Știința Sportului și Educației Fizice, în reviste ISI/Thomson (conform cerintei)
- resursei umane calificate pentru a derula activitate de cercetare în tema proiectului
- experienței de manager (funcție de conducere)
- parte dintr-o structură sportivă recunoscută
Cheltuielile suportate de Clinica SC Chiajna Medical Center SRL
- cheltuieli de logistică-consumabile de laborator, echipamente mici, cheltuieli materiale şi taxe pentru publicarea articolelor pe tema proiectului.
Modalitatea de depunere a proiectului şi de evaluare
Documentele trebuie depuse atât în format scris (pe suport de hârtie) cât şi pe suport electronic. Directorul de proiect este responsabil de concordanţa între cele două formate ale documentelor (hartie şi electronic).
Dosarul cu toate documentele proiectului, având paginile numerotate şi însoţite de un Opis, se va depune la registratura Clinicii SC Chiajna Medical Center SRL, Ilfov, loc. Chiajna, str. 1 Decembrie 1918, nr.211, până la data de 24.11.2024, ora 18.00.
Dosarele depuse pentru competiţie vor fi deschise în data de 25.11.2024 şi vor fi evaluate pentru:
1. Verificarea îndeplinirii condiţiilor de eligibilitate şi a conformităţii dosarului aplicaţiei cu cerinţele scrise în regulament
2. Dosarele eligibile vor fi evaluate din punct de vedere al conţinutului ştiinţific, al impactului în domeniul Știința Sportului și Educației Fizice, al medicinei sportive şi al calităţii şi competenţei resurselor umane. De asemenea, trebuie urmărită respectarea deontologiei cercetării ştiinţifice şi a drepturilor de proprietate intelectuală. Punctajul minim pe care aplicaţia de proiect trebuie să o obţină trebuie să fie de 40 puncte. Aplicaţia care obţine punctajul maxim va fi declarată câștigătoare.
Verificarea conformităţii şi evaluarea fiecărui dosar se va efectua de către o Comisie de trei cadre didactice universitare, cu experienţă în activitatea de cercetare. La verificare, se va respecta confidenţialitatea şi imparţialitatea. Punctajul este calculat prin media aritmetică a celor trei punctaje individuale. Dacă la evaluarea individuală vor fi diferenţe de notare mai mari de 10 puncte, aplicaţia va fi reevaluată individual de toţi membrii comisiei, pentru reducerea decalajului de punctaj.
Documentele aplicaţiei pentru grantul de cercetare trebuie să cuprindă:
- Cererea de finanţare, conform anexei 1
- Declaraţia de eligibilitate a directorului de proiect, conform anexei 2
- Declaraţia de conflict de interese, conform anexei 3
- Lista echipei proiectului precum şi dovezile competenţelor responsabililor şi membrilor echipei de proiect, conform anexei 4
- CV directorului de proiect în format Europass, la care se adaugă o lista de lucrări ştiinţifice.