Clinica SC Chiajna Medical Center SRL, cu sediul social în Ilfov, loc. Chiajna, str. Răsăritului, nr 7, cod unic de înregistrare 25189968, înregistrată la Registrul Comerţului cu nr. J23/466/2009, reprezentată prin Dr. Baican Mihai, în calitate de Director General, anunţă lansarea competiţiei pentru finanţarea unui grant de cercetare ştiinţifică cu relevanță specifică în domeniul Știința Sportului și educației fizice și Medicinei sportive, la nivelul sportului de performanță.
Prezentare generală
Cunoasterea investigațiilor biochimice care au loc în timpul efortului fizic prezinta o importanta deosebita în procesul de practicare știintifică a educației fizice și sportului. Monitorizarea pregătirii sportivilor de performanta constă într-un proces de evaluare obiectivă, în timp util, a răspunsului biologic, biomecanic și psihologic al sportivului la stimulii utilizați în antrenament în scopul dirijării științifice a pregătirii. Monitorizarea biochimică a antrenamentului constituie un complex de mijloace de dirijare efectivă a antrenamentului cu ajutorul informațiilor furnizate de analizele biochimice.
Orice efort fizic este însoțit de schimbarea vitezei proceselor metabolice din organism, apariția schimbărilor biochimice în mușchi, în organele interne și sânge. La baza tuturor modificărilor biochimice apărute în timpul efortului fizic stă schimbarea direcției metabolismului. Metabolismul ionilor minerali are un rol important în activitatea organismului. Participă la reglarea echilibrului acido-bazic; intervin în contracţia musculară, în activitatea enzimelor, influenţează excitabilitatea neuromusculară şi permeabilitatea.
În antrenamentul de performanţă contemporan, o mare importanţă o are redresarea cât mai rapidă a capacităţii de efort înainte de efectuarea efortului următor. Dintre metodele utilizate în creşterea eficienţei antrenamentului, un rol important îl au mijloacele farmacologice, a căror sarcină principală este reglementarea dirijată a desfăşurării proceselor metabolice, care se modifică cel mai mult în perioada eforturilor maxime.
Sintetizează funcțiilor biologice ale vitaminelor și mineralelor, identifică măsuri biochimice specifice ale stării nutriționale a micronutrienților. Administrarea de substanţe cu efecte antioxidante, ar putea influenţa favorabil capacitatea de efort fizic, prin diminuarea stresului oxidativ indus de efort. În acest sens, coenzima Q10 sau ubiquinona este un compus vitamin-like, încadrat în categoria antioxidanţilor naturali nenutriţionali. Pentru acesta relaţia CoQ10 – efort trebuie privită ţinând cont pe de o parte de influenţa efortului asupra conţinutului de CoQ10 în organism şi pe de altă parte având în vedere efectul energogen al suplimentării de CoQ10 în efort. Metodica sportului de performanță contemporan a evoluat impresionant în ultimele două decenii, ajungându-se azi la formula de a te antrena cât mai mult, eficient și cât mai intensiv posibil. Intensele probleme de sănătate ale sportivilor de performanță solicită necesitatea abordării științifice a metodicii de antrenament sportiv, ca zonă de manifestare a excelenței umane.
Tema de cercetare propusă vizează promovarea şi susţinerea cercetării ştiinţifice în domeniul sportului de performanță privind beneficiile produsului sod natural în normalizarea creatinkinazei musculare și a enzimelor hepatice la sportivii de performanță.
Adaptarea principiilor de antrenament pe baza unor indicatori medicali specifici vor contribui la crearea de noi cunoştinte şi teorii pentru optimizarea performanțelor, creșterea eficientizării în competiții și recuperarea sportivilor. Se vor combina interdisciplinaritatea prin studierea diferitelor metode ştiinţifice, iar abordarea transdisciplinară aduce în interiorul activităţii de cercetare participanţi din mediul academic, medical si sportiv.
REGULAMENT COMPETIȚIE-GRANT CERCETARE ÎN DOMENIUL MEDICINEI SPORTIVE
Scop
Chiajna Medical Center, prin acest tip de proiecte urmăreşte susţinerea şi stimularea activităţii de cercetare ştiinţifică multi / inter / transdisciplinară, în vederea obţinerii de rezultate originale, competitive pe plan naţional şi internaţional, în domeniul Știința sportului și educației fizice, privind beneficiile produsului sod natural în normalizarea creatinkinazei musculare și a enzimelor hepatice la sportivii de performanță.
Obiective
OBIECTIVUL PROIECTULUI: este de a urmări influența produsului SOD Natural în normalizarea creatinkinazei musculare și a enzimelor hepatice la sportivii de performanță, prin analiza datelor de laborator între momentele T0 si T1 (la îceputul studiului și la finalul lui, după cele 3 luni de studiu).
Obiectivul secundar este comparația dintre cele două brațe ale studiului, adică între grupul căruia i s-a administrat SOD Natural și grupul căruia nu i s-a administrat suplimentul alimentar (grupul placebo).
Competiţia va fi lansată pe site-ul clinicii.
Calendarul competiţiei
Lansarea competiției 20.04.2022
Perioada competiţiei 20-27.04.2022
Ultima zi pentru depunerea aplicaţiilor: 27.04.2022, ora 19.00
Verificarea eligibilităţii şi evaluarea aplicaţiilor: 27-30.04.2022
Afişarea rezultatelor evaluării aplicaţiilor: 2.05.2022
Depunerea de contestaţii: 3.05.2022 până la ora 12.00
Validarea rezultatelor competiţiei şi comunicarea rezultatelor 4.05.2022, după ora 12.00
Semnarea contractului: 5.05.2022
Desfăşurarea grantului -durata grantului este de 24-36 luni, cu posibilitatea de prelungire în cazuri excepţionale, până la maximum 12 luni, pentru îndeplinirea criteriului minim de performanţă, fără finanţare suplimentară.
Tema cercetării:
Beneficiile produsului sod natural în normalizarea creatinkinazei musculare și a enzimelor hepatice la sportivii de performanță
Condiţii de eligibilitate
- Condiţii de eligibilitate a proiectului
-obiectivele proiectului trebuie să respecte tema generală de cercetare menţionată în regulament
-să fie bazat pe investigaţiile fiziologice ale sportivilor, ca o completare a metodologiei de antrenament sportiv.
- Condiţii de eligibilitate a directorului de proiect
-să aibă grad didactic (profesor/conferetiar) în domeniul Știința sportului și Educației fizice, cu experiență în sportul de mare performanță
-sa aibă experiență de manager (funcție de conducere) cel puțin 3 ani
-să aibă competenţă profesională dovedită prin deţinerea titlului de doctor în educație fizică și sport de peste 10 ani
-să aibă minim 5 articole de specialitate în conferințe recunoscute ISI, Thomson
-să aibă publicate cel puţin 10 articole de cercetare ştiinţifica în domeniu
-să facă parte din conducerea unei federații sportive (jocuri sportive)
Echipa de cercetare multidisciplinară trebuie să fie constituită din:
– coordonator partener, să aibă studii superioare în domeniul Știința Sportului și Educației Fizice, să aibă cel puţin 2 publicaţii științifice, în domeniu;
–membrii echipei – maxim 7: cel puţin unul să fie medic cu specializarea medicină sportivă, un membru chimist sau biochimist, un profesor antrenor cu specializarea jocuri sportive, un psiholog cu experiență în sportul de performanță.
Membrii echipei de proiect trebuie să aibă experienţă în cercetare, de cel puţin 2 ani în domeniu, dovedită prin CV / lista de publicații.
Dosarul de propunere a proiectului trebuie să includă dovezile pentru existenţa:
-apariţiei lucrărilor cu tematica în domeniul Știința Sportului și Educației Fizice, în reviste ISI/Thomson (conform cerintei);
-resursei umane calificate pentru a derula activitate de cercetare în tema proiectului;
– experienței de manager (funcție de conducere).
Cheltuielile suportate de Chiajna Medical Center
-cheltuieli de logistică-consumabile de laborator, echipamente mici, cheltuieli materiale şi taxe pentru publicarea articolelor pe tema proiectului.
Modalitatea de depunere a proiectului şi de evaluare
Documentele trebuie depuse atât în format scris (pe suport de hârtie) cât şi pe suport electronic. Directorul de proiect este responsabil de concordanţa între cele două formate ale documentelor (hartie şi electronic). Dosarul cu toate documentele proiectului, având paginile numerotate şi însoţite de un Opis, se va depune la registratura Clinica SC Chiajna Medical Center SRL, cu sediul social în Ilfov, loc. Chiajna, str. Răsăritului, nr 7, până la data de 27.04.2022, ora 19.00.
Dosarele depuse pentru competiţie vor fi deschise în data de 27.04.2022 şi vor fi evaluate pentru:
- verificarea îndeplinirii condiţiilor de eligibilitate şi a conformităţii dosarului aplicaţiei cu cerinţele scrise în regulament;
- dosarele eligibile vor fi evaluate din punct de vedere al conţinutului ştiinţific, al impactului în domeniul Știința Sportului și Educației Fizice, al medicinei sportive şi al calităţii şi competenţei resurselor umane. De asemenea, trebuie urmărită respectarea deontologiei cercetării ştiinţifice şi a drepturilor de proprietate intelectuală. Punctajul minim pe care aplicaţia de proiect trebuie să o obţină trebuie să fie de 40 puncte. Aplicaţia care obţine punctajul maxim va fi declarată câștigătoare.
Verificarea conformităţii şi evaluarea fiecărui dosar se va efectua de către o Comisie desemnată de instituția finanțatoare, cu experienţă în activitatea de cercetare. La verificare, se va respecta confidenţialitatea şi imparţialitatea. Punctajul este calculat prin media aritmetică a celor trei punctaje individuale. Dacă la evaluarea individuală vor fi diferenţe de notare mai mari de 10 puncte, aplicaţia va fi reevaluată individual de toţi membrii comisiei, pentru reducerea decalajului de punctaj.
Documentele aplicaţiei pentru grantul de cercetare trebuie să cuprindă:
- Cererea de finanţare, conform anexei 1
- Declaraţia de eligibilitate a directorului de proiect, conform anexei 2
- Declaraţia de conflict de interese, conform anexei 3
- Lista echipei proiectului precum şi dovezile competenţelor responsabililor şi membrilor echipei de proiect, conform anexei 4
- CV directorului de proiect în format Europass, la care se adaugă o lista de lucrări ştiinţifice, precum şi copia lucrărilor care au legătură cu domeniul studiat.